Sociaal ondernemen volgens De Oude Keuken

Sociaal ondernemen volgens De Oude Keuken

Sociaal ondernemen volgens De Oude Keuken

In het sfeervolle restaurant van stichting De Oude Keuken in Castricum, op landgoed Duin & Bosch en tevens GGZ Parnassia NH, staat sociaal ondernemen centraal. Niet alleen medewerkers met een afstand tot de arbeidsmarkt vinden er een leer-werkplek, ook zoekt het restaurant actief de samenwerking op met andere sociale en lokale ondernemers.

Sinds de oprichting in 2007 wordt de stichting gerund door oprichter Brigitte van Campen. ‘Het restaurant is gevestigd in de oude keuken van psychiatrisch ziekenhuis Duin & Bosch, een prachtig rijksmonument. Samen met een team van vaste professionals, met achtergronden in de horeca en zorg, leerling-medewerkers en vrijwilligers hebben we hier een ambachtelijk biologisch horecabedrijf neergezet.’

Samenwerkingen

In haar bedrijfsvoering houdt Brigitte het sociale aspect goed in het oog. ‘Door mijn jarenlange ervaring heb ik veel contacten in onze tak van sport. Ik ben ook actief in een netwerk van sociaal ondernemers. Ik vind het belangrijk om zo veel mogelijk samen te werken met andere sociale ondernemingen. Alleen door samen te werken, kunnen we impact maken. Vanaf de start werken we dan ook samen met Fermento. In hun biologische bakkerij maken zij voor ons brood en banket. Maar ook van Bakkerij Bak’m, bekend om de eerlijke producten zonder toevoegingen, nemen wij verschillende producten af. Brouwerij de Prael is nog zo’n mooi sociaal bedrijf waar we graag mee samenwerken. De Klompenhoeve in Egmond heeft heerlijke geitenkaas en van landgoed Willibrordus betrekken wij de befaamde Bergens Blonde Brie.’

Trend

De insteek van De Oude Keuken past goed bij de huidige trends: ‘Wat je ziet is dat mensen bewuster leven. Ze willen weten wat ze eten, wat de herkomst is van producten en je ziet een trend naar biologische en vegan producten. Duurzaam omgaan met eten past bij ons, zoals we ook duurzaam omgaan met mensen. In ons restaurant werken medewerkers met een afstand tot de arbeidsmarkt, waarbij je kunt denken aan mensen met een psychiatrische achtergrond, met een verstandelijke beperking en mensen uit het speciaal onderwijs. Deze leerling-medewerkers laten we hier werkervaring opdoen en dat is heel waardevol. We zorgen er zo voor dat ze onder andere een gevoel van verantwoordelijkheid en eigenwaarde krijgen. Het gevoel van nuttig en nodig zijn is voor iedereen belangrijk.’

Huis van Hilde

Medio september is er een nieuwe samenwerking gestart. ‘In het museumcafé van Huis van Hilde zorgen onze medewerkers er sindsdien voor dat alle museumbezoekers weer kunnen genieten van een heerlijke kop koffie of een smakelijke lunch. Het is een extra plek waar we meer mensen kunnen ontvangen en opleiden. Op deze locatie kunnen we ook meer één-op-één begeleiding bieden, dus het biedt prachtige kansen voor onze leerling-medewerkers. Het gaat om een pilotproject dat goed past in de toekomstplannen van het museum en bij de gebiedsontwikkelingen van de gemeente Castricum. Helaas is het café sinds de tweede lockdown gesloten en loopt de pilot op 31 december af. We hopen deze proefperiode te kunnen verlengen, zodat we aan beide kanten voldoende draagvlak kunnen creëren om na afloop van de pilot onze samenwerking te bestendigen voor de toekomst.’

Toekomst

Dit jaar staat De Oude Keuken voor behoorlijk wat uitdagingen. ‘We zijn nu voor de tweede keer gesloten. We hebben één dag nodig gehad om een plan de campagne te maken, maar waren de dag erna weer open voor afhaal en bezorging. Die continuïteit is juist voor onze leerling-medewerkers noodzakelijk. Zij hebben regelmaat nodig en hun werk is een groot onderdeel van hun sociale netwerk. Ik ben er trots op dat we deze mensen een plek bieden waar ze zinvol werk kunnen doen. Daar groeien ze van en worden ze bovendien gelukkig van.’

De afgelopen maanden hebben veel energie gekost: ‘Al mijn tijd en energie is in het bedrijf gaan zitten. Gelukkig hebben veel stakeholders belang bij ons voortbestaan en zijn we door hen de afgelopen maanden gesteund. Het is mooi om te zien dat deze tijd ons ook weer een kans heeft geboden, zoals de samenwerking met Huis van Hilde. Samenwerken en het hebben van een groot netwerk zijn juist in deze tijd van onschatbare waarde.’

Meer informatie: https://www.deoudekeuken.net/

Foto van Ernest Selleger