Water & Historie safari tour

Water & Historie safari tour

Water & Historie safari tour

Deze safaritour is alles behalve saai! De geschiedenis van de regio komt letterlijk tot leven tijdens het programma. Collega-ondernemers laten zien hoe belangrijk beleving is, welke rol historie daarin speelt. Na de dag heb je niet alleen meer praktische kennis over de regio, en enkele van haar parels, maar weet je ook hoe je deze kennis kunt inzetten voor je eigen organisatie. Laat ze maar komen de gasten!

10.15 uur Bezoek aan museum Broekerveiling

De oudste doorvaargroenteveiling ter wereld. Op deze historische plek in Broek op Langedijk is in 1887 het veilen bij afslag ontstaan. Dit systeem wordt tegenwoordig bij alle grote veilingen toegepast. De herinnering wordt levend gehouden door het historische veilinggebouw en de markante lighallen die boven het water zijn gebouwd.

 

11.30 uur Bezoek aan het oude gemaal

Rondleiding door het polder museum van Heerhugowaard. Om het ontstaan van de polder Heerhugowaard in een goed historisch perspectief te zetten, moeten wij ver teruggaan in de tijd. Het “Hollands Noorderkwartier” heeft een zeer jonge geschiedenis en is gevormd na de laatste ijstijd, 10.000 jaar geleden. Door de stijging van de zeespiegel vormden zich strandwallen, waarachter de binnenzee verzoette door aanvoer van rivierwater; er vormde zich hoogveen.

 

12.30 uur: Tussendoor een broodje bij de molen van Oterleek

Net over de ringvaart, staat Korenmolen de Otter op een kruispunt van wegen en waterwegen.  In het molenbedrijf werken 10 mensen met een beperking. Zij malen het graan, bakken broden en koekjes en verkopen de eigen producten – aangevuld met producten uit andere werkgebieden van de Raphaëlstichting – in de bakkerswinkel op het molenerf.

 

13.00 uur: Rondje Graft de Rijp

Met de gids doen we een rondje Graft de Rijp. We passeren hierbij het oude centrum van De Rijp langs de lokale hotspots. Unieke anekdotes en dorpsverhalen vallen u ten deel.

We rijden door het historische hart tijdens via de Grote en Kleine Dam door onder andere de ‘buurtjes’ en de tuingracht en hoort onderweg van de ervaren gids het verhaal van De Rijp.

 

13.45 uur Met gids op bezoek bij de museummolen

Van 1633 tot 1635 werd de Schermeer door 52 molens drooggemalen, waardoor de Schermerpolder ontstond. Een uniek staaltje watermanagement uit de Gouden Eeuw. De Museummolen is één van de molens die overgebleven is en je kunt hem van onder tot boven bezichtigen. Je ziet hoe de molen werkt en hoe mensen vroeger in de molen woonden. Kom naar de Schermer en geniet van het uitgestrekte landschap en de molens.